royalle

Livet och smärtan.

Bonde söker fru

Publicerad 2013-08-27 18:52:00 i Allmänt

Snart är det dags igen för denna tydligen omåttligt populära serien. Där samlas kvinnor och män som antingen tröttnat på stadslivet eller som behöver gratis stallplats för att slåss om dessa stackars bönder som under ett par veckors tid ska stå ut med dessa helt lantligt inkompetenta människor. Jag har inte följt serien regelbundet sedan det satt en kvinna (andra eller tredje säsongen) och drömde om ett "bo på lantgård" på österlen, medan den stackars intet ont anande lantbrukaren trodde att det var honom kvinnorna ville ha. 
 
Jag tycker överhuvudtaget att tvprogram som går ut på att man ska välja bort människor man inte känner för att roa resten av befolkningen är helt förkastliga. Dessutom stör det mig oerhört att de lantbrukare som får vara med är noga utvalda för att passa tvkanalens fördomar och svenska folkets rosaskimrande och gulliga bild av lantbruk. Folk tror att de stora gårdarna, nybyggda hallarna och kompletta maskinparkerna är något som är norm bland lantbruken i Sverige. det är det inte. Men människor vill inte se att lantbruket är ett arbete med slit. Man vill hellre se dessa välskötta och gulliga ställen där man inte anar att lantbrukaren själv aldrig är hemma.
 
Varför har de inte hittat en partner? Jo för de arbetar jämt. Om man inte vet detta kommer det att bli en kalldusch efter ett par år. En bonde är aldrig ledig, inte ens om hen har enbart växtodling. Glöm charterresor annat än på vintern, om det inte är så att det finns djur av något slag, då kan man glömma den helt. Man kan ha tur och träffa en bonde som har massor av pengar, men tro mig, risken är minimal. Bönder är inte rika. De är sällan lediga och de är definitivt inte intresserade av att resa omkring. 
 
Själv ser jag bara JD genom fönstret på traktorn eller då jag åker med honom i tröskan nu. Det är höst och från slutet av juli till mitten av december kommer vi knappt att ses. Om man inte klarar av det ska man inte bo med en bonde. 

Livets stora gåta

Publicerad 2013-08-22 21:46:25 i Allmänt

Det finns många saker i llivet som jag inte förstår. Meningen med livet... universums oändlighet... världens orättvisor... gudsfilosofier... varför bilar tillverkade efter år 2000 inte har med blinkers som standard...
Men det är egentligen bara småsaker jämfört med det fenomen jag stöter på varje dag och som är en riktig gåta för mig; Trafikvett
 
Vad är det som får människor att helt förlora omdömet och förmågan att hadla rationellt så fort de hamnar bakom en ratt? I mitt jobb kör jag långa sträckor varje dag, och en stor del av dessa tillbringar jag på s.k motorvägar med två körfält i vardera riktning och med på- och avfarter. För mig är det ett av de enklaste momenten i bilkörningen att begana dessa utomordentliga farleder; Man svänger in på påfarten, tittar så ingen kommer, blinkar, och svänger ut. När man kört så långt man behöver blinkar man och kör ut på avfarten. skitenkelt. 
 
Så VARFÖR kan inte alla bara göra så?!
 
VEM är det som lurat i folk att högerregeln skulle gälla när man kör ut från påfarten till körbanan? Den gäller inte där. Jag som redan kör på motorvägen kan inte stanna vid varje påfart för att väja för en eventuell bil. det är jättelogiskt!
 
MINST en gång om dan, oftast mer får jag ett finger, en ilsken grimas, eller helt enkelt en hel bil i knät när jag kör förbi en påfart. Där kommer en bil och menar att jag ska bromsa eller flytta på mig för att den vill ut. DET FUNKAR INTE SÅ!
 
Jag kanske har en bil bredvid mig där jag kör som den som ska ut på motorvägen inte ser, skitkul att få ett finger i ansiktet då, eller ännu bättre; bli prejad ut mot mitten. 
 
Självklart släpper jag fram bilar om jag kan, men faktum är att jag MÅSTE INTE. Det är den som kör ut på motorvägen som har väjningsplikt. 
 
Som sagt. Detta är verkligen en av livets största gåtor.
 
Nog om detta. 
 
Idag lyckades jag backa in traktorn med släp i vår maskilhall helt utan hjälp. Det kanske låter jättetöntigt och lätt, men det har varit en utav mitt livs största utmaningar och den har jag vunnit över! 
 
Nästa utmaning är att backa in vagnen...

Trubbel i sagolandet

Publicerad 2013-08-21 22:09:47 i Allmänt

Apropå skolstart.
Idag började min dotter S i skolan. Igår var det upprop. Man kunde ta på spänningen. Där satt 22 spända sexåringar på stolar i cirkel kring tavlan med de nervösa föräldrarna spridda i resten av klassrummet.
Barnen tyckte det var lite pirrigt med nya kompisar och jag vet att S var jätterädd för att hon inte skulle få någon kompis.
 
När lärarna kom in spred sig tystnaden i salen. Fantastiskt att det kan bli tyst, alltså helt tyst, med 22 sexåringar på plats. Det var säkerligen både första och sista gången den gruppen var så tysta.
 
Efteråt följde S med sin pappa hem då hon skulle träna på att åka skolskjuts dagen efter, alltså idag.
 
Jag gick tidigare från jobbet idag för jag vet hur S blir om hon är trött och gode värld så trött hon var. Det var bara fniss avbytt med ren ilska under hela vägen hem. Jisses! Väl hemma beslöt vi oss för att åka till stallet och hälsa på de nya kattungarna.
 
JD meddelade mig att jag slipper se honom resten av kvällen då han tröskade borta och alltså åt kvällsmat ute ikväll. Det är ju så att när man lever med en bonde så lever man bara med personen till 25%. Resten av tiden är han antingen iväg eller helt enkelt inte pratbar pga diverse jordbrukiga saker. Det kan vara att traktorn är sönder eller att solen lyser för mycket. För när vi andra plaskar runt i havet och njuter av att sommaren för en gångs skull är varm och skön så muttrar bönderna om rekordtorka och svält.
 
I vilket fall som helst slutade dagen med att jag och S fick en tjejkväll framför filmen Trubbel i sagolandet. Och JD fick inga chips!
 

Världens stöttepelare.

Publicerad 2013-08-20 18:26:33 i Allmänt

Jag är ingen traktorförare. JD vet detta. Men idag vill jag klappa mig själv på huvudet. Jag börjar bli en fena på flygande tömning. Nej det handlar inte om något snuskigt , inte heller om flygförmåga. Utan det är när man följer tröskan med traktorn för att låta den tömma tanken utan att stanna.

Visst låter det enkelt? Det är ju bara att glida upp där bredvid med kärran och smyga med. Hur svårt kan det vara?

Skitsvårt.

Traktorn är enorm, tröskan ännu större och vagnen pytteliten e jämförelse. Tänk er sedan att ekipaget tillsammans har kostat mer än tio årslöner för lilla mig...

Vet ni hur svårt det är att hålla samma hastighet som en tröska? Ok, med lite övning är det inga problem. Man fyller kärran (missar bara lite) och berömmer sig själv för att man inte skrapade upp sidan på traktorn denna gången heller och kör glatt iväg mot torken. Då upptäcker man att man står ensam vid en datorstyrd tork som ska programmeras...

Jag är inte så gammal men jag har vuxit upp på en väldigt liten gård, och den gården jag och mitt ex hade var pytteliten. Nu vaknar jag upp och upptäcker att man behöver civilingenjörsutbildning för att kunna tömma en kärra säd.

Jag vet att lantbrukare inte har världens högsta status men det är oförtjänt. De fixar maten för oss, skottar snön från vägarna medan vi sover på vintern och hanterar maskiner som är bra mycket mer avancerade än medelsvenssons volvo. Ändå är de inget värda i debatten.

Fullständigt obegripligt.

Jag vill inte uppleva den dag då bönderna går ut i strejk. Då kommer samhället att rasa...

Så river ångesten i mig

Publicerad 2013-08-20 14:03:49 i Allmänt

Nu är det två år sedan skilsmässan. Fantasierna om det perfekta livet avlöser varandra och jag vaknar liksom upp varje dag och inser att jag är fri, att jag lämnat allt det dåliga bakom mig och jag känner stor sorg.
 
Jag älskade honom ju.
 
Och han gjorde mig så illa, eller, vi gjorde oss så illa. Hur kunde det blivit? Det händer att jag tänker på hur det kunde varit om jag bott kvar. Hade det blivit bättre? Varför gav jag upp?
 
Min dotter frågar ofta varför vi flyttade, varför jag inte bor med pappa. Hon undrar om jag inte längre älskar honom. Hur svarar jag på det? Jag älskar ju det han var, men hatar det han blev. Hur förklarar man det för ett barn? Jag brukar säga att jag älskar pappa men inte på det sätt som man gör när man bor ihop, utan därför att han är hennes pappa. 
 
Jag är rädd. Rädd för att hon ska växa upp och hata. Att inte kunna älska. Rädd att hon ska bli bitter, sårad och ledsen bara för att jag beslöt mig för att jag inte ville leva återstoden av mitt liv med en man som sakta men säkert bröt ner oss och vårt barn.
 
Hur säger man att det var för hennes skull jag flyttade när jag inte vill lägga skuld på henne?
 
Det är svårt. Jag vaknar till ibland och saknar honom. Sen tänker jag på hur det var och vill aldrig mer se honom. Ibland tänker jag att det var fel att skaffa barn med honom, men jag blir så rädd att tänka så för det kan inte vara fel att ha fått min älskade dotter. Henne kan jag aldrig ångra. Och hon hade aldrig varit HON om hon haft en annan pappa...
 
Det är två år sedan jag flyttade och nu lever jag igen. Det var rätt att flytta. jag hade inte överlevt. Nu ser jag mitt liv ur ett annat perspektiv och jag inser hur destruktivt det var. Jag är glad att jag såg det, glad att jag fick mina ögon öppnade av vänner. Glad att jag bröt mig loss och kunde ge min dotter en trygg plats. 
 
Men han kommer alltid att vara min stora kärlek.

gräsänka.

Publicerad 2013-08-03 12:05:00 i Allmänt

Nu är JD iväg och kollar maskiner. Gamla maskiner. I en helt annan landsände.

Det är ganska fascinerande att man kan åka så långt för att titta på en traktor som faktiskt sett sina bästa dagar, även för 50 år sen... Det som jag tycker är fascinerande med dessa möten och besök är att kunna analysera människorna bakom intresset. En gubbe på 50 år som återuplever sin barndom, fine, men en 30-40 åring? Vad är det han/hon får ut av det?

Jag är kanske orättvis, men jag kan inte låta bli att tänka på alla vintrar jag varit tvungen att få igång den där förbaskade frusna traktorn utan hytt från 1960-nånting bara för att djuren på något vis ska kunna få mat eller vatten. Och alla svordomar när slangen till nånting på nån konstig och svåråtkomlig plats i det gamla antika skrället lossnade för hundratjugesjunde gången den veckan! Eller bara en sån enkel sak som att koppla ett verktyg. Det kräver minst att man kan hantera 100 kg i bänkpress innan man ens kan fundera på att koppla en harv, bara som exempel. När traktorn dessutom välter baklänges när man väl fått på harven och sen lyfter den så såg iallafall jag framför mig hur jag sprängde skiten i luften och flyttade till stan istället.

Kanske är det så att när man inte tvingats använda det varje dag i sitt liv så ser man bara tjusningen med det. Gulligheten lixom. för visst är de söta, de små traktorerna med glada fronter och mysigt kluckande motorljud. Men aldrig mer att jag ska bygga min verksamhet på att vara beroende av en gammal tjurig maskin från förra seklet igen.



Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela