royalle

Livet och smärtan.

Nu är det juli-gen...

Publicerad 2013-07-30 17:41:14 i Allmänt

I många år har jag slitit och släpat i juli. Det är hö som ska in, stängsel som ska ses över, gräsmatta som ska klippas och bland ogräset fanns en rabatt som jag helt enkelt gav f-n i efterom jag inte hade mer än 24 timmar på ett dygn då heller. Jag hade också ett hus att fixa, en panna att sköta, ett kök att städa, mat att laga, tvätt att tvätta, fönster att putsa... Jag arbetade heltid och de sista åren studerade jag på heltid på universitet. Upptill att vara mamma. Jag har inte fattat hur mycket jag slet innan jag skilde mig. Ibland undrar jag vad min man gjorde.

Jo, jag vet vad han gjorde. Ha arbetade skift, mekade med traktorn och ... Ibland lagade han mat.

Jag är kanske orättvis, men hur kan det komma sig att jag har det så lugnt nu? Jag har kvar hästarna, är fortfarande mamma, jobbar heltid, lagar istortsett all mat, städar huset och hinner ändå sköta trädgården.

Tänk vilken skillnad det gör att inte behöva ta in höet...

Jag hade behövt dig nu.

Publicerad 2013-07-24 21:30:34 i Allmänt

Här står jag. Jag ställer mig upp och blickar ut, ut över havet som gittrar framför mig. Ensam. 
 
En gång var det inte så. En gång var jag inte ensam. Varför gick du? Jag saknar dig varje dag. Jag vill ha dig här, dela glädje och sorg med dig. Ville inte du göra det med mig?
 
En tid var vi bästa vänner. I många år var det vi, men vad hände sen? Varför försvann du? Var är du nu? En dag var du bara borta, ute ur mitt liv, och sen har jag inte hört mer från dig. 
 
Jag öskar jag kunde göra rätt igen. Att du kunde komma tillbaka. Mitt liv har varit tufft. Inte tuffare än många andras, men tufft. jag hade behövt dig då. Jag hade behövt dig nu.
 
Jag känner tomt. Jag känner svart. Jag känner... saknad

Sommar och sol...och insekter

Publicerad 2013-07-24 21:07:00 i Allmänt

Jag har en helt galen häst. Hon har gett sig den på att INTE ha täcke på sig. Missförstå mig rätt, jag har inte täcke på hästarna när det är 50 grader ute OM INTE hela hästen är täckt av bremsar. Och det var de för ett par dagar sen. 
 
Mitt i ökenhettan bestämde jag mig för att flytta hästarna från skogen till en öppnare plats där vinden skulle svalka dem. Så tänkte jag... Jag tänkte fel. Och som vanligt fick jag den oerhört uppmuntrande blicken från gamla tanten(23år gammal och den enda med intellekt) som sa mig att denna idén uppskattades INTE. Jag drog henne ändå bestämt med mig till den nya hagen där hon omedelbart började springa som en galning skrikandes att det fanns bremsar där. (hästar skriker inte, jag vet, men de använder sitt kroppsspråk och denna gång skrek kroppsspråket...)
 
Jag sprayade henne med det berömda bremsmedlet (troligen innehållande DDT då det faktiskt fungerar!) och då blev hon lugn. Fast först vände hon rumpan mot mig för att demonstrera sitt ogillande gentemot sprayen, hagen och mig. Under tiden hade hennes dotter knappt lyft huvudet från gräset. Mat är nämligen allt hon behöver. Bremsar bryr hon sig föga om.
 
Naturligtvis fick jag ila iväg för att köpa insektstäcke till dem. Det fortsatte ju att vara varmt, soligt och bremsigt i flera dagar. Idag hade damen bestämt att det inte behövdes täcke, så nu är det avskavt, varför hon nu går fram och tillbaka längs stängslet viftandes på sitt huvud som en ilsken hingst och visar sitt missnöje. Hennes majestät vill nämligen in i stallet på natten. Fortfarande. Trots att det är sommar. Kalla mig djurplågare, men in i stallet ska hon inte så länge vädret tillåter. vi har haft samma diskussion i alla år hon och jag. Hon ger sig inte, och inte heller jag.
 
 

potatis

Publicerad 2013-07-23 22:48:00 i Allmänt

Jag skulle vilja få på date. Att få ett sms där min sambo ber mig följa med ut på når kul. Det hände idag. jag fick ett sms där JD bad mig komma med ut när jag kom hem. Då tänker ni säkert att att tog med mig på bio eller restaurang. eller åtmiståne till havet. näpp! han bad mig följa med ut och plocka potatis. 13 ton skulle plockas under kvällen. 
tro mig, jag har inget emot att jobba extra på kvällen. jag tycker tilochmed att det är riktigt kul. mindre kul är efterarbetet då man ska spola av sig dammet och snyta ut jorden ur näshåren. blinningarna har också fest så om man inte är förutseende nog att spraya på sig hästarnas insektsmedel så blir man bokstavligt talat uppäten därute. nu innehåller säkert medlet DDT för till min glädje och KG-s frustration blev han helt omringad av monstren medan jag helt oberörd tittade på. han rådde mig att undvika sprayen i fortsättningen för den var uppenbarligen livsfarlig.
 
jag fattar att det inte är en riktig date. jag fattar också att vi inte får gå på riktiga dater. herregud, han blir ju nervös bara man antyder om att gå på restaurang. han åker hellre till Max. en gång gick vi på restaurang i stan och han satt som på nålar hela tiden, och då var det ändå på en pizzeria. 
nä, några dater med restaurang blir det inte ofta. men det gör inget. och plockar potatis gör jag gärna, men nästa gång ni handlar potatis så kan ni ju titta lite på priset och tänka att det som vi får för potatisen är bara ca en fjärdedel av vad ni betalar. så tänk på mig som efter en hel dags arbete borta sen ställer mig och plockar potatis i dammet, bara för tt nni ska få färska knölar till sillen.
 

Aldrig mera bonde

Publicerad 2013-07-21 18:33:32 i Allmänt

En sak är säker, jag gifter mig aldrig mer med en bonde.
 
Orden som jag skrev i första kontakten med JD, att jag aldrig någonsin kommer att ha ett förhållande med en bonde. Han visste inte då att jag varit gift med en bonde i 11 år, att jag vuxit upp på en bondgård och att jag blev livrädd när jag träffat en person som passade så bra. Och som visade sig vara bonde. Naturligtvis...
 
Jag tänker på det varje dag. Att jag aldrig någonsin igen tänker gifta mig med en bonde. Och att jag lever med en som utan tvekan är den person jag trivts bäst med under hela mitt vuxna liv. Denna JD som är bonde ända ut i hans jordiga, oljefläckiga fingerspetsar. 
 
Det spelar ingen roll att man är van. Man får alltid stå tillbaka. Aldrig ta semester, aldrig åka iväg mer än fyra dagar. Sen sitter han där och skakar av abstinens och blickar längtansfyll ut genom bilrutan och letar traktorer och oljefat. Får han då inte gå ut och lukta på dieselånger blir han blek och börjar mumla något om hur vädret är hemma och hur trist det är att komma hem till regn och att det kanske är bäst att vända tillbaka så att inte potatisen torkar... Enda chansen att få en lugn semester är att i hemlighet boka in små stopp med regelbundna avstånd om ca 4 timmar till ställen där man kan vara säker på att hitta nån gammal traktor, ett stort fält med betor, eller bara en verkstad. Gärna med tillhörande gammal gubbe som berättar om diverse traktorredskap från lokala förmågor.
 
Höjdpunkterna är när JD och hans vänner träffas sent på söndagar och diskuterar sin traktorer och gamla redskap (troligen framgrävda från nån utmark) som man restaurerat och nu under stort nöje använder som hobby. Och när man äntligen fått människan att kliva ur den riktiga traktorn för att vara med familjen överraskar han med att ha ordnat familjepass till den största veterartraktorträffen i Europa. I Danmark... 
 
Jag ska vara ärlig. Jag tycker faktiskt att det är roligt att han har en hobby, och jag deltar med visst engagemang i tillställningarna. Inte för att jag är intresserad av maskinerna, och inte av människorna heller (vilka mest är gamla gubbar som återupplever sin barndom). Nä, men jag tycker att det är kul att lära mig nya saker, och att höra de gamla gubbarna berätta om hur det var när de var barn. Jag tycker att det är oerhört viktigt att bevara vår historia. Därför medverkar jag med hela hjärtat i dessa galenskaper. 
 
Men jag tänker aldrig igen gifta mig med en bonde. Men visst tvekar jag. Jag har tillochmed kommit på mig själv att gå med på giftemål med restriktioner. Om jag får behålla mitt liv. Om jag får ha varannan helg eller iallafall en helg i månaden med min man utan att behöva kliva åt sidan för att sockerbetorna eller ärterna behöver hans uppmärksamhet. Jag kan tillochmed tänka mig att skippa solresorna mot att vi någon vecka varje sommar åker iväg ensamma. 
 
Detta skrämmer mig mest. Att jag aldrig tänker gifta mig med en bonde igen, om inte...

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela