royalle

Livet och smärtan.

Ignorans, okunnighet eller vad?

Publicerad 2013-11-16 11:21:00 i Allmänt

När jag läser tidningen om vad som händer runt om i världen och i vårt Sverige så reagerar jag på ett sätt som tydligen anses väldigt märkligt. Jag blir bekymrad och ledsen över hur vi behandlar varandra. Jag blir inte arg, och jag letar inte syndabock. Jag blir ledsen och funderar på hur vi kan göra det bättre för alla. Inte bättre för mig, eller för svenskar eller européer. Utan bättre för alla.

Hur kan en nation som samlar in miljarder till hjälp åt Filippinerna i samma andetag skrika att alla utlänningar är kriminella?

Jag har kontaktat våra riksdagspartier eftersom jag inte kan hitta information på våra officiella minoritetsspråk inför valet. Endast centerpartiet har besvarat min fråga. Av våra åtta riksdagspartier var det bara Miljöpartiet och Folkpartiet som hade information på alla fem språken. Övriga hade på ett eller två av dem. Inget av de övriga hade på samiska, meänkieli eller romani.

Vänsterpartiet har talande webb, men inga minoritetsspråk och inte ens lättläst. Hur får jag information? Ska jag ringa?

Socialdemokraterna har information till viss del på engelska. Inget lättläst och inget officiellt minoritetsspråk.

Dessa två partier ska vara för mångfald och socialism. Att vänsterpartiet håller kvar i kommunismens assimileringstänk är väl en sak, men socialdemokraterna. SKÄRP ER!!
 
Sverigedemokraterna hade jag inte förväntat mig skulle ha på något språk annat än svenska och de gjorde mig inte förvånad, men naturligtvis besviken. 

Centerpartiet har lättläst och en mängd olika språk, dock endast jiddisch och finska av de officiella minoritetsspråken.

Kristdemokraterna har använt sig av Google och där finns inte tanken om officiella minoritetsspråk så tyvärr, bara jiddisch och finska även här. Dock finns det lättläst.

Moderaterna har även de använt sig av Google så endast finska och jiddisch. De har också lättläst som tur är.

Anmärkningsvärt att våra regeringspartier inte orkar att arbeta för att följa lagen och främja våra officiella minoritetsspråk utan istället väljer de att alliera sig med Google translate vilken med glädje översätter till latin men inte har en aning om vad samiska är.
SKÄMS!

Men detta är inget som egentligen gör mig ledsen. Besviken, ja, men det är ju ganska lätt att åtgärda. Jag har kontaktat alla partier och upplyst om bristerna och troligen kommer de att åtgärdas.

Nä det som gör mig ledsen är när en nära vän till mig anser att de som inte förstår svenska ska lära sig såpass att de kan ta till sig informationen utan att man ska behöva översätta till deras språk. Säg gärna det till en same som utstått tillräckligt med förtryck från de etniska svenskarna i mitt tycke, eller till sverigefinnarna och romerna. Tycker man kanske att de som bor i Tornedalen inte ska kunna rösta efter samma förutsättningar som vi andra?

Hur jag än vänder och vrider mig så finns okunskapen där. Eller är människan så grym? Hur ska vi kunna få demokrati i världen när det fortfarande finns så antidemokratiska människor i vårt land som ändå i mitt tycke är väldigt demokratiskt?

Det enda jag kan göra är att fortsätta sprida information och hoppas att människorna därute någon gång stannar upp och tänker utanför sina egna ramar. Att man öppnar ögonen och ser människorna istället för att bara tänka på sig själv.

Kommentarer

Kommentera inlägget

Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela